TurizmOtelOtelcilikAntalyaBodrumİstanbulenflasyonGastronomi
DOLAR
19,0510
EURO
20,5023
ALTIN
1.211,97
BIST
5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Parçalı Bulutlu
18°C
Antalya
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

Peki ya turizm nedir?

Peki ya turizm nedir?
15.03.2023 07:04 | Son Güncellenme: 15.03.2023 09:17
0
A+
A-

Turizm nedir? Turizm kavramının esasında karmaşık/kompleks bir kavram olduğu konusunda hemfikir olmakta yarar var. Zira, gerek farklı bakış açılardan ve disiplinlerden gelen insanlara ve kurumlara, gerekse de süreç içerisindeki gereksinimlere göre farklı tanımlamalar olmuştur ve olmaktadır.

Turizm kavramının kökeni üzerine farklı açıklamalar mevcuttur. Bunlardan biri “Online Etymology Dictionary”(2016) içerisinde bahsedilen “tour” kelimesinden türemiştir. “Tour” sözcüğünün de Eski İngilizce’deki “turian”, Eski Fransızca’daki “torner”, Latince’deki “tornare” ve Antik Yunanca’daki “tornos”tan geldiği düşünülmektedir. Diğer yandan, Haulot’a göre(Fuster, 1971) “tur” kelimesi İbranice’den gelmektedir ve temeli İncil’e dayanır. Kelime karşılığı ise keşfetme, gezi ve tanımaya dayanır.

Dünya Turizm Organizasyonu’na göre turizm kavramının tanımı şöyle: “Kişilerin, ziyaret edilen yer içinde ücretlendirilen bir faaliyetin icrasıyla ilgili olmayan eğlence, iş ve diğer amaçlarla birbirini izleyen bir yıldan fazla olmamak üzere olağan ortamlarının dışındaki yerlere seyahat etmesi ve burada kalması faaliyetlerini kapsar”(www.unwto.org).

Tribe (1997: 640) ise kendi tanımını önermektedir: Turizm, temelde insanlar tarafından gerçekleştirilen bir faaliyettir ve gerçekleştiğinin söylenebilmesi için var olması gereken asgari özelliklerin; bir yerden başka bir yere seyahat etme eylemini; o seyahate katılmak için belirli güdüleri (işe gidip gelmek hariç) ve varış noktasında faaliyette bulunmayı kapsadığını söylemektedir.

Hala tanım üzerinden ortak bir görüş söz konusu olmamakla birlikte bu iki tanımın oldukça yaygın olarak kullandığı söylenebilir.

Benim önerebileceğim tanımlardan biri de şu şekilde: “İnsanlar tarafından var olan yaşanılan konum dışında gerçekleştirilen, iş, eğlence ve/veya diğer amaçlı olası eylemleri ve etkileşimleri içeren kavramdır”.

KAYNAKLAR

• “Online Etymology Dictionary”. etymonline.com. Retrieved 2 June 2016.
• Fuster, L.F. (1971) Teoría y técnica del turismo. Madrid: Nacional, Tomo I.
• World Tourism Organization – www.unwto.org.
• Tribe, J. (1997) The indiscipline of tourism. Annals of Tourism Research 24 (3), 638-657.

Teoman Toraman
Kıdemli Otel Genel Müdürü & Uzman Bilgisayar Mühendisi & Eğitim Teknoloğu & Araştırmacı ve Yazar
Antalya, Türkiye
teoman.toraman@metu.edu.tr
teomantoraman@gmail.com

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.