Mikro Yönetimin sebepleri?
İlk sıraya korkuyu yerleştirebiliriz.
Daha net bir ifade ile başarısızlık korkusu. Bu da, işini kaybetme endişesine neden olur.
Mikro yöneticilerin bir de mükemmeliyetçilik özellikleri vardır.
Sözlük anlamında bakarsak, mükemmeliyetçilik kusursuz olma halidir. Ama mikro yöneticinin bu kavramı böyle algıladığı da şüphelidir. Mükemmelin ne olduğu ya da nasıl olduğu noktasında, somut tanımları olduğunu söylemek zordur.
Öte yandan, rahatlık düşkünü olmayı da unutmamak gerekir.
Mikro yönetici, işleri daha önce yaptığı şekilde yapmanın rahatlığını bırakamaz. Çalışan şapkasını çıkarıp yönetici şapkasını takamayanlar bu rahatlığa saplanıp kalır.
Önceki rollerini unutmayan, yeni terfi etmiş yöneticiler de bu rahatlığa alışkındır. Onlar da mikro yönetime eğilimlidir.
Yönetici, ekibin rolleri ve hedefleri noktasında net değilse, yine sorun var, demektir. Bu belirsizlik kafa karışıklığına neden olur.
Ekip, görevi ya da projeyi yeterince anlayamadıklarını iletemezse, mikro yönetici hemen devreye girer, durumu kendisi düzeltir. Bunun olumlu bir müdahale olmadığı açıktır. Zira bu düzeltme, tipik bir mikro yönetim davranışıdır.
Mikro Yöneticileri uzaktan tanıma rehberi
Bu rehber size aynı zamanda onlarla nasıl başa çıkabileceğinizi de anlatacaktır.
Bazıları Üniversite eğitimini tamamlamış ve artık tepelerde bir yönetici olmak için hazır olduğunu düşünerek hemen sektörlere atılmışlardır.
Bazıları resmi görevlerden ayrılmışlardır.
Start up projelerinde başarısız olup sektöre geçenler vardır.
Özetle, mikro yöneticileri tanıdık.
Şimdi, temek soru şudur; onlarla nasıl başa çıkacağız?
Farklı durumlara bir göz atalım.
1. Bir mikro yönetici ile çalışmak üzeresiniz.
Hayalinizdeki işe girdiniz, biraz araştırma yaptınız ve patronunuzun mikro yönetici olarak bilindiği konusunda uyarıldınız. Hemen, eyvah çekmeyin.
İşte size notlar.
İşe başlarken çalışma tarzınızı belirleyin ve karşı tarafa yansıtın.
Yöneticinize karşı açık ve net olun. Güçlü ve zayıf yönlerinizi çekinmeden paylaşın. Böylece o da sizden neler bekleyebileceğini tahmin edebilsin.
Mantık yönünüz güçlü olabilir. Detaylara önem vermiyor olabilirsiniz. Bu durumda onun enerjisi ile uyuşmayacaksınızdır. Ama yine de işi siz bitireceksiniz.
Konuya şöyle bakabilirsiniz; Yalakalık yapmadığınız ve sınırlara saygı duyduğunuz sürece geri kalan herkes size saygı duymak zorunda kalacaktır.
Enerjinizi akıllıca kullanın.
Mükemmeliyetçiliğin, üretkenliğin katili olduğunu kendinize hatırlatın.
Gerçeklerle yüzleşmek iyidir. Mikro yönetici, özgüvensizliğini size yansıtmaktadır. Kendileri de beceri anlamında yetersiz oldukları için, sizin de böyle hissetmenizi zorlarlar.
Çoğu bir işi sonlandırmakta gecikir. Zira zamanlarını, sizin çalışmanızı didiklemekle harcarlar. Henüz karar vermemişlerdir. Sizin konuyu anlamadığınızı düşünürler. Bu nedenle dosyayı geri alırlar ve sizi by pass ederler. Asla bir şey öğretmezler.
Eğer yakın zamanda terfi etmişlerse, büyük olasılıkla çalışan şapkasını çıkarmakta ve yönetici şapkasını takmakta zorlanmaktadırlar.
2. Başınızda zaten bir mikro yönetici var
Eğer uzun zamandır bir mikro yönetici ile birlikte çalışıyorsanız, bu yazıyı okuduktan sonra tavırlarınızı değiştirebilirsiniz. Bir değişim umudu hala vardır.
Yöneticinin sizi kaybetmeyi göze alamaması gibi durumlarda, aşağıdaki gibi şeyler söylemeye başlarlar:
“Bana her şeyi anlatabilirsin, burası güvenli bir alan.”
Sizi kaybetmeyi göze alamadığı gibi hallerde, aşağıdaki gibi cümleler duyarsınız.
– Bana her şeyi söyleyebilirsin. Bana güven. Burası güvenli bir alandır.
Asla bu tuzağa düşmeyin. Bu cümleler sizi daha kolay kontrol edebilmek içindir. Tamamen manüplatiftir. Dikkat edin.
Eğer, ona sınırlarını hatırlatmak ya da bazı alternatifler önerirseniz, mikro yöneticiden muhtemelen şunları duyabilirsiniz;
– Şu işi tamamlayalım. Bu çok önemli. Burada en çok sana güveniyorum.
Bakın bu noktaya dikkat edin. Mikro yönetici bu tarz manüplasyonları sever. Bu yöntemle işleri kendisinin istediği gibi tamamlamanızı sağlar. Onlar kontrolü severler. Sizin enerjinizi kendine kanalize etmeyi ustalıkla başarırlar.