30.12.2024 - Turizmde Güncel Gelişmeler

Bakan Işık, Yerli Otomobil Çalışmaları İçin Müjdeyi Verdi:

Kocaeli’de katıldığı bir programda yerli otomobil çalışmaları hakkında açıklama yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Özellikle menzili…

Bakan Işık, Yerli Otomobil Çalışmaları İçin Müjdeyi Verdi:

Kocaeli’de katıldığı bir programda yerli otomobil çalışmaları hakkında açıklama yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Özellikle menzili artırılmış elektrikli araç konusunda, Ağustos ayında 4 prototip aracın imalatı yapılacak” dedi.

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir restoranda, Kocaeli Minibüsçüler ve Servis Araçları Kooperatifi ile toplantı yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık devam eden yerli otomobil çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yakın zamanda yerli otomobilin üretimi için yerli firmalarla görüşeceklerini ifade eden Işık, “Anlaşmayı imzaladıktan sonra anlaşmanın içeriğinde, Ağustos ayında 4 prototip aracın imalatı yapılacak. O araçların daha sonra denemeleri ve test sürüşleri yapılacak” dedi.

“MENZİLİ ARTTIRILMIŞ ELEKTRİKLİ ARAÇ KONUSUNA ODAKLANDIK”

Yerli otomobil çalışmalarında birinci fazı tamamladıklarını söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şöyle konuştu: “Bir yıldan fazladır, Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde ortaya koyduğu yerli otomobil hedefini hayata geçirmek için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bir yılı aşkın çalışma sürecinde, en önemli olarak gördüğümüz birinci fazı tamamlamış olduk. Bu noktada özellikle menzili artırılmış elektrikli araç konusuna odaklandık. Bu menzili artırılmış elektrikli araç, tamamen elektrikli araç ve içten yanmalı motor seçeneğini de dışlamayan üçlü bir yapı ama asıl üretimimizin merkezinde olması ama asıl hedeflediğimiz menzili artırılmış elektrikli araç noktasında birinci fazı tamamladık. Bu konuyla ilgili dünyanın konuda birikimi olan önemli şirketlerinden birisiyle işbirliği anlaşmasını geçen hafta perşembe günü imzaladık.”

“2016 YILINDA FİLO ÜRETİMİ OLACAK”

Tübitak’ın sözleşme yapılan firma ile önemli bir iş birliği yapacağını belirten Işık, “Anlaşmayı imzaladıktan sonra anlaşmanın içeriğinde, Ağustos ayında 4 prototip aracın imalatı yapılacak. O araçların daha sonra denemeleri ve test sürüşleri yapılacak. 2016 yılında da her türlü arazi, iklim ve coğrafi şartlarda testlerinin yapılacağı filo üretimi yapılacak. İnşallah 2020 yılından önce kendi yerli Türk markasıyla kendi aracını üretip satışa sunmuş olacak. Türkiye ve Dünya pazarında da bir Türk markasını, 2020’den önce görmüş olacağız” diye konuştu.

GÜVENLİ, KONFORLU VE KALİTELİ BİR OTOMOBİL

Üretilecek araçların özelliklerinden bahseden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:”Bir, öncelikle çok konforlu araçlar olacak. Detaylarını önümüzdeki günlerde sizle daha net olarak paylaşacağız. İki, çok yüksek güvenlikli araçlar olacak. Türkiye’nin otomotiv sektöründeki rekabet avantajını iyi değerlendireceğiz, kendi segmentlerinde fiyat olarak en uygun araçlardan olması için de bir büyük gayreti göstereceğiz. Şu an bütün çalışmamız; güvenliği, konforu, kaliteyi bir arada sunacak aracı seri üretimle Türkiye pazarına sunmaktır.”

“YAKIN ZAMANDA BABAYİĞİTLERE “BUYURUN GELİN” DİYECEĞİZ”

Işık, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Şu an birinci faz dediğimiz, özellikle bu işbirliği anlaşmasının somut olarak ortaya konmasıydı. Bu konuda Türkiye’nin önceliklerinin belirlenmesiydi. Ar-Ge noktasındaki çalışmaydı. Mühendislik ve tasarım noktasındaki çalışma. Şimdi asıl üretimi yapacak, burada biz üretimde özellikle özel sektörün yer almasını istiyoruz. O özel sektörle ilgili çağrımızı önümüzdeki günlerde yapacağız. Burada Tübitak Ar-Ge’de lider olacak. Mühendislik ve tasarımda Tübitak’ın da içinde bulunduğu ama özel sektörün liderlik yaptığı bir yapı oluşturulacak. Üretimde özel sektör olacak. Projenin detay çalışmaları da bitince elektrikli araçlarla ilgili, bu güne kadar Türkiye’de “Benim birikimim var, benim iddiam var” diyen herkesi bir araya getireceğiz. Onlarla projeyi paylaşacağız, onların katkı vermesini sağlayacağız. Sonra da üretim yapacak “Babayiğitler” için çağrıya çıkacağız. “Buyurun gelin, proje budur. Devletin desteği budur, teşvikleri budur” bütün bunları ortaya koyduktan sonra bu işte kim, Babayiğit olarak yer almak istiyorsa onlarla da görüşmemizi yapıp, oradaki insanların da kendi tercihlerini dikkate alarak, Türkiye’nin de önceliklerini dikkate alarak bir yer belirlemesi yapacağız.”

“ELEKTRİKLİ OTOMOBİL TÜRKİYE’NİN ENERJİ MALİYETİNİ AŞAĞIYA ÇEKECEK”

Menzili artırılmış araçta, menzil problemi olmadığını anlatan Işık, şunları söyledi:

“Şehir içerisinde iseniz, insanların ortalama yaptığı kilometre istatistiklere göre 25 kilometre, bu araçlar 80-100 kilometre güvenli seyahat sağlıyor. Hem aile ekonomisi için, hem karbon emisyonu noktasında şehirlerin hava kirliliğinin azaltılması için hem de enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin enerji maliyetlerini aşağıya çekmesi için son derece önemli bir avantaj. Ama şehir içi için bir araç şehirler arası için bir araç düşünülemeyeceğine göre şehirler arasına çıktığında da bataryanın zayıflamasıyla birlikte arabanın arkasında bulunan jeneratör devreye girecek, hem elektrik motorlarını besleyecek hem de bataryayı şarj edecek. Dolayısıyla benzinin, mazotun, LPG’nin bulunduğu her yere rahatlıkla giden, menzil problemi olmayan çok güçlü bir araç olacak. Türk Hava Yolları gibi belki dünyada Türkiye’yi çok güçlü bir şekilde temsil edecek bir marka üzerinde çalışacağız.”

Kaynak: İHA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ