Mutlu misafir için mutlu personele ihtiyacımız var
Turizm sektöründeki her seviyede ciddi bir insan kaynağı açığı olduğunu belirten Bodrium Hotel & SPA İş Geliştirme Müdürü Özkan Köse, sürdürülebilir hizmet kalitesine ulaşmanın temel şartının çalışan devamlılığı olduğunu vurguladı.
Köse, turizm sektörüne 20 yıldır emek verdiğini belirterek, özellikle yeni nesil çalışanların farklı kariyer beklentileriyle işe başladığını ancak ne yazık ki kısa süre içinde sektörden ayrıldıklarını ifade etti. Turizmde sürekli konuşulan “mutlu misafir” kavramına dikkat çeken Köse, “Mutlu misafir ağırlamak için önce mutlu çalışanlar yaratmamız gerekiyor” diye konuştu.
Özellikle Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile eğitim ve işbirliği projelerine imza attıklarını belirten Köse, öğrenci sayılarının yıllar içerisinde azalmasının, turizm sektöründeki insan kaynağı probleminin büyüklüğünü gözler önüne serdiğini söyledi. Köse, “Meslek seçiminde turizmin alt dallarına, özellikle gastronomiye bir yönelim var. Fakat sektör genelinde, en alt pozisyonlardan ara kademelere kadar ciddi bir personel ihtiyacı söz konusu. Hizmet sektöründe eğitimli insan kaynağı büyük bir ihtiyaç ve üniversiteler bize daha çok ara kademe ve yönetici yetiştiriyor. Fakat bizlerin bellboy, garson, kat temizliği ve resepsiyonist gibi pozisyonlarda da büyük açığımız var. Şu anki iş gücü, sektörün taleplerine cevap vermekte zorlanıyor” dedi.
“İşin Çıraklığını Yapmadan Ustası Olunmaz”
Sektördeki insan kaynağı sirkülasyonunun hizmet kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Köse, “Eskiden sezon başında ekip oluşturulur ve sezon sonuna kadar aynı kadro çalışmaya devam ederdi. Şimdi ise hızlı bir sirkülasyon yaşanıyor. Bu durum, nesillerin değişmesiyle birlikte daha da belirgin hale geldi. Yeni nesil çalışanlar işe başladıklarında beklentileri karşılanmadığında işi çabucak bırakıyorlar. Oysa turizm sektörü bir ekip işidir ve vitrindeki başarı için sahne arkasında pek çok insan yoğun emek harcıyor” dedi. Köse, “Üniversitelerden mezun olan meslektaşlarımız genellikle genel müdür, ön büro müdürü ya da satış pazarlama müdürü olmak istiyor. Ancak bir işte ustalaşmak için önce o işin çıraklığını yapmak gerekir” diyerek sektördeki gerçeklere dikkat çekti.
Personel Sirkülasyonu ve Eğitim İhtiyacı
Personel sirkülasyonunun yüksek olmasının otellerdeki eleman açığını derinleştirdiğini belirten Köse, “Bir çalışan otelin işleyişine tam anlamıyla adapte olabilmesi için en az 8 ay gerekiyor. Ancak mevcut durumda, işe alım süreciyle işten ayrılma arasında sadece bir ay gibi kısa bir süre kalıyor. Bu sürede çalışanlara ne kadar eğitim verebiliriz ki? Aynı şekilde bu kadar kısa sürede kaliteli hizmet sunmalarını beklemek de zor” diye konuştu. Köse, çalışanlara oryantasyon eğitimi verilmesinin önemine dikkat çekerek, “Bu eğitimlerde çalışanlar önce oteli ve tesisi tanıyor, daha sonra iş arkadaşlarını ve çalışma düzenini öğreniyor. Ardından departman bazında ihtiyaç analizleri yapıyoruz ve her departmana özel eğitimler düzenliyoruz. Böylece çalışanların yetkinliklerini geliştirmeye yönelik bir eğitim modeli uyguluyoruz” dedi.
Sürdürülebilir Hizmet için Sadık Çalışanlar
Köse, “Sürekli eğitim programları olmadan hizmet kalitesinde sürdürülebilirlik beklemek mümkün değil. Bu nedenle eğitimlerin periyodik olarak yapılması gerekiyor. Bodrum’da faaliyet gösteren yüzlerce otel var ancak çok azı düzenli eğitim programları uyguluyor. Eğitimlerin misafir memnuniyetine ve satışlara nasıl yansıdığının ölçülmesi, yol haritası oluşturmak için çok önemli” ifadelerini kullandı.
“Mutlu Çalışanlar Mutlu Misafirler Yaratır”
Bodrium Hotel & SPA’da yapılan iç eğitimlerle personel motivasyonunu artırdıklarını belirten Köse, “Eğitimlerimiz sırasında personelin hangi departmanda daha verimli çalışabileceğini gözlemliyoruz. Bu süreçler, hizmet kalitesinin ve misafir memnuniyetinin artmasına önemli katkılar sağlıyor. Çalışanlarımızın motivasyonunu yüksek tutmak için sezon öncesinde, sırasında ve sonrasında farklı etkinlikler düzenliyor, doğum günlerini kutluyoruz. Böylece çalışanlarımız kendilerini değerli hissediyor ve işlerine daha sıkı sarılıyorlar” dedi. Köse, çalışanların kuruma sadık olmalarının müşteri sadakatini de doğrudan etkilediğini sözlerine ekledi.
Sürdürülebilir İnsan Kaynağı Krizi
Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin ise sektörde sadece yönetici ve resepsiyonist değil, bahçıvan, aşçı ve teknisyen gibi pozisyonlarda da insan kaynağı açığı olduğunu vurguladı. Girgin, “Turizm sektöründe eğitimli personel bulmak zorlaştığı için dışarıdan personel ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu durum personel maliyetlerini artırırken, oda fiyatlarına da yansıyor” dedi. Girgin, turizmin birçok sektörü besleyen bir alan olduğunu belirterek, sektörün daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.